Acasa >> Infozone >> Securitatea online
securitatea-online

Securitatea online

Lumea virtuala este din ce in ce mai prezenta in viata noastra. Avem telefoane inteligente de care suntem dependenti, avem conturi de email pe care le verificam cel putin la trei zile, cumparam si vindem online, ne pastram amintirile si unii chiar isi gasesc dragostea in mediul virtual. Si toate acestea le facem din ce in ce mai usor , deoarece omului ii place sa traiasca in comunitate, sa socializeze si daca la inceput erai considerat un “freak” daca stateai prea mult in spatiul virtual(din diferite motive) , acum cu totii suntem “freaks” , unii mai mult, altii mai putin.

Totul parea o joaca, sa iti poti face un cont pe o retea de socializare, sa poti sa iti faci un email , etc dar in ultimii ani treaba a devenit foarte serioasa. Datorita numarului mare de infractiuni online, au inceput sa se aplice filtre de securitate din ce in ce mai bune si mai multe, statele au infiintat institutii care supravegheaza protectia datelor , au aparut firme specializate in detectarea breselor de securitate online etc.

Unde folosim datele personale

Este foarte important sa stii catre cine iti poti incredinta datele personale. Fi un pic paranoic.  

Servicii de email [Securitate buna]

Nu te apuca sa iti faci conturi de email cu oricine. Daca nu detii personal un server de email , sfatul meu este sa folosesti provideri de top recunoscuti mondiali, cu vechime, genul http://www.google.com. Ofera intotdeauna informatii cat mai putine despre tine, chiar si catre acesti provideri. Nu completa campurile din formular decat daca esti nevoit ,ma refer  la campurile obligatorii. Datele tale nu vor fi facute publice.

Magazinele online. [Securitate buna]

Atunci cand faci o comanda online, la majoritatea magazinelor online, esti obligat sa iti faci un cont , pe care poti sa il folosesti ulterior pentru alte comenzi, sau poti sa primesti alte oferte sau promotii de la magazinul respectiv. De asemenea ai tot timpul un istoric al comenzilor efectuate de la acel magazin, cateodata iti ofera si factura, garantia in format digital. Exemple sunt multe , gen http://www.emag.ro. Ok pana acum. Cand faci contul ofera informatii cat mai putine despre identitatea ta. Completeaza strict doar ca este necesar .

Retele de socializare [Securitate proasta]

Mda. Daca vrei sa intalnesti oameni, sa iti intalnesti dragostea foloseste servicii speciale care se ocupa cu asa ceva. Cand esti abonat retelelor de socializare trebuie sa fii foarte atent la divulgarea datelor personale, deoarece aceste date vor fi facute publice,viziblie.Nu este mult de spus. Daca in restul categoriilor de site-uri este bine sa folosesti date reale aici iti recomand sa te joci , foloseste date false.  

Tranzactii online [Securitate buna]

Nivelul securitatii este mare. Se fac miscari de bani, datele oferite trebuie sa fie reale. De obicei cand iti faci un cont de acest gen, te verifica. Te suna sa confirmi datele , respectiv contul. Cum spuneam aceste site-uri sunt cele mai sigure din punct de vedere al securitatii online, au multe filtre , unele automate altele umane. Foarte rar se intampla  ceva grav, deoarece  securitatea este mai tot timpul verificata. Mai nou lucreza cu firme care se ocupa cu gasirea breselor de securitate, respectiv ale solutiilor. Siteurile bancilor sunt cele mai bune exemple : http://www.brd.ro.  

Jocuri de noroc. [Securitate buna]

Si aici, deoarece exista o cerere foarte mare sunt oferite solutii foarte bune de securitate.  Site-urile sunt verificate de agentii speciale, primesc certificari speciale , trebuie sa respecte anumite standarde, dupa care ar trebui sa va uitati atunci cand deschideti un cont. Siteurile care interactioneaza in timp real cu clientul sunt cele mai sigure , de tipul  http://www.casino.com/ro/ unde observam ca acest site pe langa certificarile specifice jocurilor de noroc :gambleware, gamcare , gamblingtheraphy este si Norton Secured, adica unul dintre cele mai inalte standarde de securitate online. Fiecare site ar trebui sa aiba acest standard , dar din pacate nu orice site indeplineste standardele impuse de Norton.   

Pentru a verifica un site daca este Norton Secured  puteti folosi urmatorul link

https://safeweb.norton.com/

Este recomandat si aici sa folositi date reale, oricum siteurile serioase isi verifica clientii telefonic ,cand vine vorba de a deschide un cont cu ei.

In incheiere incercati sa aveti mare grija pe ce site-uri navigati si sa stati cat de mult puteti incognito. 

 

Sper ca iti este de folos acest articol. Daca ai alta parere sau vrei o alta recomandare, poti lasa un comentariu sau imi poti scrie pe adresa de email zahariabogdan[at]ymail.com. 

 

 
evomag.ro%20

Poate te intereseaza

Laptop HP Pavilion x360

3 modele de laptopuri de 500 de dolari

Nu cu mult timp in urma, un laptop care costa 500 de dolari era considerat ...