Acasa >> Gaming >> #5 lucruri de care sa tii cont cand cumperi o placa video – Ghid
Placa video ghid

#5 lucruri de care sa tii cont cand cumperi o placa video – Ghid

Când vine vremea sa ii faci un upgrade computerului, cea mai buna investitie pe care o  puteți face este in placa video – mai ales când jucați jocuri sau editați video. Grafica 3D realistă și randarile video avansate nu sunt ieftine.

Cumpărarea unei noi plăci grafice nu este un proces simplu. De aceea, venim in ajutorul tau cu aceste 5 lucruri de care trebuie sa tii cont cand iti cumperi o placa noua.

  1. Performanța este scumpă

Acesta este adevărul în ceea ce privește plăcile grafice: dacă doriți o performanță de top, va trebui să plătiți un ban in plus. Și cele mai performante placi video sunt foarte scumpe. Puteți plăti cu ușurință un salariu mediu pe economie sau mai mult, pentru a obține o configurație grafică de clasă mondială.

Desigur, nu trebuie să dati atât de mult pentru performanțe excelente, deoarece există ceva numit returnări diminuate. La un moment dat, peste un anumit pret, veți obține mai puțină valoare pentru fiecare ban pe care îl cheltuiți in plus.

Care este aceasta limita de pret? Unii spun că începe cam de la 2000 de lei. Dacă cheltuiți mai mult decât atât, caracteristicile  îmbunătățite isi merită cheltuiala doar  dacă doriți să jucați jocuri la rezoluții extrem de ridicate sau editati grafica la nivel super profesional.

În cea mai mare parte, ofertele de la mijlocul gamei – adică cardurile grafice de 1200 – 1500 lei – sunt mai mult decât suficiente pentru consumatorul obisnuit.

Placa video geforce

De exemplu :

  1. Gandeste-te bine la ce vrei sa folosesti computerul

Odată ce începeți să faceți cumpărături pentru o placă grafică noua, poate fi ușor să vă prindeți urechile cu numerele de model, tehnologiile brevetate, nucleele procesoarelor și numărul mare de statistici diferite care apar in specificatiile fiecarei placi grafice.

Cinstit vorbind, toate aceste lucruri nu sunt chiar atat de utile pentru marea majoritate a oamenilor, care oricum nu inteleg ce inseamna peste jumatate din specificatiile si proprietatile unei placi grafice. Si atunci, ce e de facut?

De exemplu, doriți să puteți juca FIFA 18  pe PC? Sau vreti sa va pierdeti timpul cu GTA V  ? Uitați-vă la cerințele grafice ale jocului pe care credeți că il veți juca și veți vedea de ce au nevoie. Utilizați acest lucru ca linie de referință.

Gândiți-vă cât de mulți bani doriți să cheltuiți. Probabil va trebui să ajustați bugetul inițial o dată sau de două ori în timp ce faceți cumpărături, dar este o idee bună să începeți cu un pret stabilit de dinainte.

  1. RAM-ul este cel mai important

După cum am menționat mai devreme, fiecare placă grafică are o mulțime de statistici greu de înțeles care o descriu. Cu toate acestea, puteți să ignorați majoritatea acestora și să vă concentrați asupra catorva chestii.

Una dintre cele mai importante este memoria RAM, care este cantitatea de memorie cu care lucreaza placa grafică. (Acesta este separat de sistemul dvs. de memorie RAM, care este folosit pentru cerintele non-grafice.) Evident, cu cât mai multă memorie RAM are placa video, cu atât mai multe calcule va fi capabila să facă si de aici, grafica cat mai buna.

Chiar și mai important decât cantitatea de memorie RAM este tipul de memorie RAM. DDR3 RAM a fost standardul pentru plăcile grafice de înaltă performanță, dar tehnologia s-a mutat dincolo de asta. Începând cu ziua de azi, cel mai bun tip de memorie RAM pe care o puteți utiliza este GDDR5, așa cum veți găsi pe Sapphire NITRO+ RADEON RX 580, 8GB GDDR5, 256-bit  sau pe Gigabyte AORUS Radeon RX580, 4GB GDDR5, 256 bit .

În esență, diferența dintre DDR3 și GDDR5 este lățimea de bandă a memoriei – mai multe informații pot trece prin plăcile grafice cu o tehnologie a memoriei RAM mai nouă.

placa video esports geforce

  1. Coolere de referință vs. coolere non-referinta

Dacă nu sunteți un entuziast a placilor grafice, probabil că nu ați auzit niciodată despre coolere “de referință” sau “non-referință”. Înainte de a putea explica diferența, trebuie să înțelegeți cum sunt vândute plăcile grafice.

Producătorii, precum AMD și Nvidia, produc in mod real placile și le vând direct consumatorilor, dar le vând și altor companii care fac modificări și își vând propria versiune de carduri video. Cardurile de la producător sunt numite carduri “de referință”, în timp ce modificările le fac “non-referință”.

Un aspect care este adesea modificat este sistemul de racier, adica coolerul. Sistemele de răcire de referință au, în general, un singur ventilator decalat de o parte, ceea ce va trimite aer cald în partea din spate a carcasei computerului.

Sistemele de răcire fără referință sunt mai susceptibile de a avea doua ventilatoare montate astfel încât să arunce aerul fierbinte direct de pe placa grafică și în carcasa calculatorului. Acest lucru înseamnă că sistemul de răcire al computerului se va stresa mai mult pentru a preveni supraîncălzirea, dar răcitoarele non-referință tind să fie mai silențioase și mai eficiente.

Pentru a alege între cele două, este posibil să doriți să monitorizați temperatura CPU-ului în timp ce jucați jocuri. Dacă ajunge la 55 de grade Celsius, veți dori să împingeți aerul fierbinte afară din spatele carcasei ( placa grafica de referinta ), dar dacă, in schimb,  aveți un sistem solid de răcire, mergeți cu un răcitor non-referinta pentru placa grafica.

  1. Verificați întotdeauna compatibilitatea

Cu orice placă grafică, există întotdeauna probleme de compatibilitate. Problemele frecvente includ lucruri cum ar fi sursa de alimentare (Are nevoie de intrări PCI-e? De cati amperi are nevoie? Cât de mult consumă energie sub sarcină?) si de dimensiunea cardului în sine (Se va potrivi în interiorul carcasei computerului?).

 

Pro Tip:  Placa de baza va avea nevoie de un slot PCI-e X 16 si va trebui sa masurati distanta de la acest slot la oricare alt  component din interiorul carcasei,  care ar putea interfera cu placa grafica. Comparați acest lucru cu lungimea și lățimea cardului (disponibile online sau de la producător) și asigurați-vă că aveți ceva loc de jur imprejurul placii video.

Veți avea nevoie, de asemenea, să  va dați seama dacă cardul va trebui sa fie conectat la o sursă de alimentare externă. Unele carduri inferioare capătă suficientă putere de la portul PCI de pe placa de bază, dar ar trebui sa luati in calcul si eventuala conectare a cardului video la o sursa externa.

Daca va orientati in cumpararea unei placi video dupa informatiile de mai sus, nu ar trebui sa aveti probleme. Spor la cumparat!

Vezi oferta de placi video pe emag

 
evomag.ro%20

Poate te intereseaza

Curiozitati despre forarea puturilor

Geologii care lucrau undeva în Siberia îndepărtată au forat o groapă de aproximativ 14,4 kilometri ...