Acasa >> Infozone >> Alternativa la incalzire – centrala, calorifere electrice pe ulei, convectoare sau aeroterme
incalzire locuinta

Alternativa la incalzire – centrala, calorifere electrice pe ulei, convectoare sau aeroterme

In iarna, ca de fiecare data, se naste intrebarea ce sistem de incalzire sa folosesc. Incalzire pe gaz, lemne sau curent? In articolul pe care vi-l propunem vom discuta putin despre incalzirea pe curent. Avand in vedere evolutia preturilor la incalzire din ultimul timp, faptul ca gazele si-au ridicat valoarea destul de mult, mai ales de cand cu “cearta” cu Rusia, principalul furnizor de gaze pentru UE, incalzirea pe curent pare a deveni o solutie din ce in ce mai atragatoare. Dar este ea o solutie viabila de incalzire, se merita investitia?

O centrala pe curent obisnuita are un pret undeva in jurul a 2500 – 4500 de lei, in functie de producator si de specificatii, si o putere de aproximativ 5 kw / ora consum. Iar cei care isi construiesc case, trebuie sa ia in considerare si investitia initiala in calorifere si tevi, care se va ridica in jurul valorii totale de 5000 de lei, deci, in total, aproximativ 10000 de lei, cel putin, pentru un sistem de incalzire pe curent.

Bineinteles , preturile sunt aproximative si depind foarte mult de materialele utilizate, firma care va face montajul si preferintele fiecaruia. Consumul real al sistemului nu este de 5 kw / ora, pentru ca exista si un termostat de ambient, care intrerupe alimentarea cu curent cand este necesar, astfel ca va fi un consum real in jurul cifrei de 3 kw / ora.

Dezavantajul unui astfel de sistem, este legat de pretul initial destul de mare al investitiei, pentru ca in ceea ce priveste caldura emisa, nu exista diferente intre o centrala pe gaz si una pe curent. Daca se ia curentul niciuna nu va functiona, oricum ( pentru cei care se gandesc la aceasta posibilitate ).

Dar daca nu vreau sa fac aceasta investitie initiala de 10000 de lei? Poate nu am bani?

Atunci, exista calorifere electrice pe ulei, convectoare sau aeroterme.

>> Apasa aici pentru toata oferta de aparate de incalzire <<

Aerotermele sunt aparate care sufla aer cald in incapere, cu ajutorul unui ventilator, incalzind astfel camera respectiva. Problema este ca sunt destul de zgomotoase, zgomot scos de ventilator, si datorita curentilor de aer creati, preful deseori se ridica, lucru care nu convine, dar incalzesc cel mai repede camera.

Pentru dormitor de exemplu, sunt contraindicate, dar sunt foarte eficiente pentru un birou unde nu se sta prea mult timp. Incalzim atat cat este necesar. Sunt foarte multe oferte de aeroterme in comert, simple, cu rezistaenta ceramica, cu filtru HEPA, etc. Si preturile variaza intre 30 de lei si cateva sute de lei , in functie de preferinte.

Unele sunt si silentioase, au aceasta optiune ( Heiner). Consumul este undeva in jurul valorii de 2 kw/ora, dar toate au termostat, real undeva la 1 – 1,2 kw/ora.

Avantaje :

 • pret mic
 • incalzesc foarte repede camera
 • extrem de mobile, pot fi puse oriunde

Dezavantaje :

 • ridica praf
 • nu mentin caldura
 • zgomot destul de mare

>> Apasa aici pentru toata oferta de aparate de incalzire <<

Convectoarele sunt aparate care produc aer cald prin efectul de convectie, aerul rece urca prin spatele lor si iese incalzit de o rezistenta aflata la baza aparatului. Pot fi montate pe perete, iar unele pot fi asezate pe podea.

Sunt silentioase, nu ridica praf, si incalzesc camera ceva mai lent decat aerotermele. Au o putere de aproximativ 1,5 – 2,5 kw/ora, si un consum real intre 700 w – 1200 w / ora, in functie de temperatura dorita.

Toate au termostat de ambient, situat la baza aparatului, astfel ca ele masoara aerul de la podea, si se opresc cand acesta atinge valoarea dorita. Sunt mai scumpe decat aerotermele, de ordinul sutelor de lei, depinde de marimea, puterea si dotarile fiecaruia.

Avantaje :

 •   sunt silentioase
 •   incalzesc destul de rapid camera
 •   relativ mobile, sunt usoare ( unele au roti, sau picioare )

Dezavantaje :

 •   nu mentin caldura , cand se opresc se opreste si fluxul de aer cald
 •   stau pornite continuu pana incalzesc camera la temperatura dorita ( ceea ce este un lucru normal, de fapt )

Caloriferele pe ulei sunt aparate care incalzesc aerul din camera, prin convectie si prin radiatie, ca un calorifer normal. Sunt mai grele decat celelalte aparate, sunt si mai scumpe, dar marele avantaj pe care il au este acela ca ele pastreaza caldura continuu.

Sunt silentioase, nu ridica praf, toate au termostat, dar nu de ambient. Au un termostat care masoara temperatura uleiului, de aceea ele se opresc cand temperatura uleiului atinge temperatura setata.

Ce inseamna mai exact asta? Pai , prizele dumneavoastra vor fi protejate, pentru ca , spre deosebire de aeroterme si convectoare care stau pornite pana incalzesc camera( lucru care poate dura si o ora ) si care , in acelasi timp, forteaza prizele si firele de curent, caloriferul se opreste in functie de temperatura uleiului, nu de cea din camera, pentru ca oricum fluxul de aer este continuu, din cauza ca uleiul mentine caldura.

Dar , in acelasi timp tineti cont ca acesta nu se va opri cand temperatura din camera va atinge valoarea dorita de dumneavoastra, el tine cont de temperatura uleiului, nu uitati. De aceea , cand temperatura atinge valoarea dorita , reduceti puterea caloriferului.

Toate caloriferele pe curent au termostat, au mai multe trepte de putere intre 700w si 3500w, numar diferit de elementi intre 9 si 13, unele au si aeroterma incorporata, pentru incalzirea initiala rapida a aerului, aeroterma care se poate opri, cand doriti. Au sisteme de siguranta antiincendiu.

Sunt cele mai potrivite pentru dormitor, in opinia mea.

Avantaje :

 •   sunt silentioase
 •   mentin caldura
 •   sunt mobile, au roti
 •   protejeaza prizele si firele de curent

Dezavantaje :

 •   incalzesc camera mai greu decat convectoarele
 •   sunt destul de grele
 •   sunt mai scumpe

Pana la urma ramane la latitudinea dumneavoastra ce sistem este mai potrivit.

>> Apasa aici pentru toata oferta de aparate de incalzire <<

 
evomag.ro%20

Poate te intereseaza

Xiaomi Mi Mouse

Xiaomi Mi Mouse – un mouse cu bluetooh si wifi la un pret de 16 dolari

Lansat in noiembrie 2016, Xiaomi Mi Mouse este printre ultimele modele create de compania chinezeasca ...